lunes, 17 de octubre de 2016

"Eat, pray, Love". Elizabeth Gilbert

Literary criticism

The memoir "Eat, pray, love" has been highly criticized by literary critics, although it is rather engaging and entertaining.

The novel is based on the story of Elisabeth Gilbert, a successful professional who, at 32 years old, finds herself in the middle of a personal crisis. After a devastating divorce and a failed new relationship, she decides to take a year off hoping to find balance and some happiness. Thus, she takes up an enviable journey around the world, stopping in Italy, India and Indonesia.

Because of the rewarding experience of travelling, the main character is able to find some pleasure rather early, in her first stop in Italy. In the amazing city of Rome, she suddenly finds herself beginning to enjoy simple things like tasting the splendid Italian gastronomy, spending some time with amazing people and studying the charming local language. Subsequently, after a radical change of lifestyle in India focusing on spirituality, she decides to end the year in Bali, where surprisingly she finds balance and furthermore meets who could be a potential life companion

miércoles, 31 de agosto de 2016

Almonds, parsley, chickpeas, cockles and endives help strengthen your bones

It is commonly known that drinking milk and consuming cheese, like parmesan, and yogurts bring calcium to the bones, but other food like almonds, parsley, chickpeas, cockles and endives can also help us to have strong and healthy bones.

Furthermore, introducing foodstuffs in our diet such as beans, cocoa powder, mussels, chocolate, walnuts and peanuts also transport calcium to our skeleton. The most important thing is having a balanced diet.

Additionally, black sesame is also recommended by bone' specialists. It can be mixed with yogurt or even in a green salad, depending on preference. Black sesame has a nice taste and, what’s more, it is really healthy.

Specifically, experts state that men and women need between 500 and 800 milligrams of calcium a day, whereas, teenagers need 1000 milligrams and children between 400 and 900, depending on age.

Eating healthily and having a balanced diet will prevent us from developing further illnesses and the appropriate average of calcium will definitely be positive for our bones. On the contrary, if someone feels that a healthy diet is not enough, they should go to the doctor to check if they need extra help. A common extra supplement for someone who, for instance, has had an injury and has worn a plaster for a long time could be calcium pills with vitamin D. Not all the calcium percentage we swallow is absorbed by our metabolism, therefore these pills just act to help our body to take the majority of it in specific situations where we need extra help. But again, just remember to ask first your specialist, before buying any kind of pills! 


domingo, 10 de abril de 2016

Incluir frutas y verduras en nuestra dieta ayuda a prevenir enfermedades



Expertos, como la Dra. Riobó, sostienen que las frutas y verduras, el vino tinto, el té y el cacao, así como otras sustancias antioxidantes y la fibra nos ayudan a prevenir enfermedades como el cáncer.
 
Riobó, especialista en endocrinología y nutrición, afirma que los cereales integrales, así como frutas y verduras frescas, pueden ser consideradas “protectoras”, debido a su alto contenido en fibra, vitaminas y otras sustancias de acción antioxidante. La autora, además de tener especial cuidado con qué alimentos ingerimos, también recomienda hacer deporte diario, como método de prevención del cáncer.

El libro publicado por dicha doctora y Sergio Arola, “Comer bien para combatir el cáncer. Consejos útiles y recetas fáciles y prácticas”, incluye recetas y consejos saludables para mantenernos sanos y actuar para prevenir posibles patologías que puedan dañar nuestras células. La publicación puede ser encontrada en bibliotecas públicas.

Entre las deliciosas recetas que presenta el libro de la Dra. Pilar Riobó y Sergio Arola, prestigioso cocinero y antiguo alumno de Ferran Adrià y Pierre Gagnaire, destacan originales recetas como las siguientes:

- El carpaccio de piña y helado de coco (pág. 151).


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Los melocotones guisados con nueces (pág. 163).


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Y otras recetas muy refrescantes, de intuitiva y fácil preparación, como  la sopa de melón mentolada y el granizado de pomelo rojo.

 

martes, 10 de junio de 2014

“El señor Ibrahim y las flores del Corán”. Éric-Emmanuel Schmitt


Reseña 


En un humilde barrio de la ciudad de París, durante los años sesenta, un joven judío de 13 años, pícaro y muy avanzado sexualmente para su edad, establece una tierna y profunda relación de amistad con un anciano estudioso del Corán, quien posee una sencilla tienda de comestibles. La relación empieza con los hurtos, pequeños pero cotidianos, del niño al tendero, quien es totalmente consciente de que el muchacho le roba víveres habitualmente.

Tras quedar huérfano el joven, la relación “comercial” de ambos cambiará para siempre y también sus vidas, a partir de las enseñanzas escritas en el Corán, que compartirán cotidianamente, un inesperado viaje y la fraternal relación que acaba teniendo lugar entre ambos.

Sobre el autor, Éric-Emmanuel Schmitt:
Éric-Emmanuel Schmitt (1960) es un autor de teatro belga (francófono), de reconocido prestigio en Francia y en el extranjero, cuyas obras pueden encontrarse en  más de 30 países. Este breve relato, que ha sido llevado al cine, es el segundo de la Trilogía de lo Invisible. 
Para más información sobre el autor, haz clic aquí.

miércoles, 23 de abril de 2014

“El invierno del comisario Ricciardi”. Mauricio de Giovanni


Breve reseña.


Luigi A. Ricciardi, último barón de Malomonte, es un hombre solitario y complejo que posee un don algo extraño y sobre todo poco común. Ricciardi puede sentir la emoción, capta el dolor, la sorpresa, la rabia, la melancolía e incluso el amor de quienes han muerto de forma violenta…
Esta es la primera de una intrigante serie estrechamente vinculada a las estaciones.


viernes, 4 de abril de 2014

Próxima reseña...



“El señor Ibrahim y las flores del Corán” de Eric-Emmanuel Schmitt

 
Una historia sobre la exquisita relación que se crea entre un niño de 13 años, abandonado por sus padres, y un anciano tendero estudioso del Corán a quien el joven roba… 
¡No te la pierdas!

domingo, 12 de enero de 2014

Urban gardens are experiencing a growing interest among both young and elder people

The relatively new phenomenon of the urban garden is increasing people’s interest in city surroundings. The pleasure of accessing fresh food and the possibility of being able to take it directly to the table is revolutionizing the habits of young and old.

The urban garden involves a relatively economical investment, not to forget that in the long term it will save a few pounds in the shopping basket, a rise of quality and a better taste of the food.

A small orchard is only possible by having a rather sunny terrace and a raised container of small size with cultivatable earth. Five or six hours of light would be enough to make the vegetables grow. It is also advisable that the container has a southerly orientation to let the vegetables enlarge properly.

One of the easiest things to grow is lettuce. They are harvested the whole year and they have a short growth cycle. Lettuce has little nutritional value, but high water content. It is also rich in antioxidants such as vitamins A, C, E, B1, B2, B3, B9 and K. Furthermore, it also contains several minerals like phosphorus, iron, calcium, potassium and amino acids. The external green leaves are those with most iron and vitamin C.


How the urban garden must be watered

A proper watering of the urban orchard is also important because a lack or an excess of water might lead to pests and illnesses. A tap nearby is always recommended, especially in summer when it is advisable to water the urban garden every day. The best indicator that one is watering well is the humidity of the ground and the way the growing vegetables look.